Veelgestelde vragen coronavirus medewerkers - Zilverzorg
2181
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-2181,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Veelgestelde vragen coronavirus medewerkers

HomeVeelgestelde vragen coronavirus medewerkers

Veelgestelde vragen coronavirus medewerkers

De gezondheid van onze medewerkers staat op één. We volgen alle voorschriften vanuit de overheid, GGD en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zilverzorg instrueert jou aan de hand van hun richtlijnen. We zetten hierbij jou en onze cliënten centraal.

Wat betreft jouw eigen werksituatie kun je de aanvullende richtlijnen lezen in onderstaande vragen en antwoorden. Wat moet je bijvoorbeeld doen als een cliënt besmet is? Of wat moet je doen als je zelf symptomen hebt die duiden op besmetting? Vragen of opmerkingen over jouw werkzaamheden of de werkzaamheden bij onze cliënten, mag je stellen via 085-4890589 of per mail aan jouw regiomanager.

Zilverzorg tegen Corona

Om alle medewerkers zo goed mogelijk te faciliteren hebben wij een speciale flyer opgesteld. In deze flyer staan de richtlijnen waar je jezelf als medewerker aan dient te houden. Daarnaast zijn er aandachtspunten voor de schoonmaak in opgenomen. Door deze aandachtspunten houden we de werkomgeving en de omgeving van de cliënt zo veilig mogelijk.

Laatste update (28-04-2020)

Update voor zorgmedewerkers ten aanzien van het coronavirus

Omdat het werk wat jullie iedere dag doen zo ontzettend belangrijk is zijn, de maatregelen ten aanzien van zorgmedewerkers veranderd. Deze maatregel is getroffen omdat we in Nederland niet zonder zorg kunnen. Zilverzorg heeft op basis van adviezen van de GGD vastgesteld dat thuishulpen (jij) ook als zorgmedewerkers worden aangemerkt.  

Voor zorgmedewerkers die buiten werken (extramuraal) niet in een ziekenhuis (o.i.d.) is de regel volgens het RIVM als volgt; 

Wanneer moeten zorgmedewerkers thuisblijven; 

 • Bij verkoudheid en/of hoesten en koorts; thuisblijven, overleg met werkgever; 
 • Koorts is bij > 38 graden; 
 • Alleen bij verkoudheid en/of hoesten is geen reden om te thuis te blijven. Mocht dit het geval zijn dan wordt de afweging gemaakt of de medewerker thuis kan blijven.

Wanneer kunnen zorgmedewerkers aan het werk; 

 • Mensen met bovengenoemde klachten moeten thuisblijven tot ze 1 dag  niet meer hoesten en geen koorts hebben 
 • Als familieleden nog klachten hebben mag men wel gaan werken als men zelf één dag niet meer hoest en geen koorts heeft.

 

Daarbij benadrukken wij nogmaals dat het hygiëne protocol die meerdere keren aan jullie is medegedeeld momenteel erg belangrijk is.

 

Overleg bij twijfel altijd met jouw regiomanager. Alle regiomanagers zijn volledig op de hoogte van alle ontwikkelingen en kunnen samen met jou per situatie beoordelen wat de juiste oplossing is. 

Hygiënemaatregelen

Welke hygiënemaatregelen moet ik in acht nemen?

Goede persoonlijke hygiëne is in deze situatie het allerbelangrijkste. Hygiënemaatregelen die je zelf kan toepassen zijn:

 1. Was regelmatig je handen met water en zeep.
 2. Houd een papieren zakdoek voor je mond als je niest of hoest, gooi deze daarna weg in de afvalemmer. Was na hoesten of niezen je handen. Een alternatief is om in je elleboog te hoesten of niezen.
 3. Voor het drogen van handen zijn een stuk keukenrol, een schoon papieren handdoekje, warme lucht of een handdoekrol geschikt. Het is belangrijk dat materialen om handen aan te drogen slechts eenmalig gebruikt worden.
 4. Raak zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan.
 5. Maak voorwerpen die je vaak aanraakt, zoals deurklinken en kranen, regelmatig schoon.
 6. Groet elkaar zonder aanraking.
 7. Ventileer waar mogelijk ruimtes.
 8. Volg de speciale maatregelen op die bij de werklocatie gelden

Voor een instructie voor het goed wassen van je handen verwijzen we je graag naar de instructiefilm van het RIVM.

 

Hoe gaan we binnen Zilverzorg om met handen schudden?

Wij hanteren het beleid dat we ‘groeten zonder aanraking’. Hiermee wordt handen schudden en ander direct contact tussen mensen vermeden en het risico op overdracht via de handen aanzienlijk verminderd.

 

Is Zilverzorg verplicht om iets doen?

Ja. Wij moeten medewerkers informeren over symptomen, wijzen op hygiënevoorschriften, hoe te handelen bij klachten en zorgen voor een veilige
werkomgeving.

Onze cliënten

Moeten cliënten melden als ze een (verdenking) van besmetting met het Coronavirus hebben?

Graag, we willen dit weten zodat we onze thuishulpen een veilige werkomgeving kunnen geven. We vragen daarbij om allereerst de huisarts te contacten, maar ons ook op de hoogte te stellen via jouw regiomanager.

 

Mijn cliënt is in een risicogebied geweest, kan ik hier gaan werken?

Hierin volgen wij de richtlijnen van het RIVM. Op het moment dat de huisarts iemand in quarantaine plaats, adviseren wij om niet te gaan werken. Anders mogen de werkzaamheden (met in acht neming van de hygiënemaatregelen) gewoon plaatsvinden. Adviseer een cliënt contact op te nemen met de  huisarts of de lokale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst als hij / zij:

 • Koorts heeft met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
 • En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest is met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus:
  • Italië
  • Oostenrijk
  • Noordrijn Westfalen (Duitsland)
  • Madrid (Spanje)
  • China (inclusief Hong Kong)
  • Zuid-Korea
  • Iran
 • Of de afgelopen twee weken contact heeft gehad met een patiënt met het coronavirus.

Indien er na 24 uur geen gezondheidsklachten bij de cliënt zijn, kun jij hier gewoon aan het werk.

 

Een cliënt wil niet dat ik kom, wat kan ik doen?

Neem contact op met jouw regiomanager. Die zal contact opnemen met de cliënt en verdere afspraken met jou en hem/haar maken. Indien jij geen gezondheidsklachten hebt, kun je ingezet worden bij een andere cliënt die we op dat moment geen hulp kunnen bieden.

 

Een cliënt meldt een vermoeden van besmetting bij mij, wat moet ik doen?

Stop met je werkzaamheden, vermijd contact met de cliënt en neem direct contact op met jouw regiomanager voor verdere instructies.

Besmetting

Mijn cliënt is besmet, mag ik aan het werk? 

We volgen hierin de richtlijnen van de GGD. Als zij adviseren om geen extra maatregelen voor jou te treffen (bijvoorbeeld testen of thuisisolatie) gaan we uit van de risico inschatting die zij maken en kan je gewoon aan het werk bij je overige cliënt(en) 

Mocht je wel klachten hebben? Dan verwijzen we je naar de andere veel gestelde vragen waarin je kan terugvinden met welke klachten je contact op moet nemen met jouw regiomanager

 

Mag ik besluiten om niet te gaan werken uit vrees voor een besmetting?

Nee, je mag (of moet) alleen thuisblijven als er een gegronde reden is voor die vrees. Er is sprake van gegronde vrees indien officiële instanties adviseren bepaalde plaatsen niet te bezoeken. Neem in dat geval contact op met jouw regiomanager om te bepalen wat passend is in jouw situatie.

 

Ik heb koorts en last van luchtwegklachten (bijvoorbeeld hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of een longontsteking). Wat moet ik doen?

Neem direct contact op met jouw regiomanager, zodat we samen de vervolgacties kunnen afstemmen.

Preventiemiddelen

Heeft het zin om een mondkapje te dragen?

Nee, dat is niet nodig. In Nederland worden alleen mondkapjes geadviseerd voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond, en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen in bijvoorbeeld China gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid.

 

Gaat Zilverzorg preventiemiddelen uitleveren aan thuishulpen?

Wij zijn verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Het coronavirus wordt overgedragen door persoonlijk contact. Wij hebben het handwas protocol daarom nogmaals onder de aandacht gebracht, tijdens de dienstverlening is er geen persoonlijk contact noodzakelijk. We raden de komende tijd af om cliënten aan te raken en de hygiënemaatregelen goed op te volgen. Het is mogelijk om handschoenen en andere preventiemiddelen aan te vragen bij jouw regiomanager. Op deze manier proberen we verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.