Veelgestelde vragen coronavirus medewerkers - Zilverzorg
2181
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-2181,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive
 

Veelgestelde vragen coronavirus medewerkers

HomeVeelgestelde vragen coronavirus medewerkers

Veelgestelde vragen coronavirus medewerkers

De gezondheid van onze medewerkers staat op één. We volgen alle voorschriften vanuit de overheid, GGD en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zilverzorg instrueert jou aan de hand van hun richtlijnen. We zetten hierbij jou en onze cliënten centraal.

Wat betreft jouw eigen werksituatie kun je de aanvullende richtlijnen lezen in onderstaande vragen en antwoorden. Wat moet je bijvoorbeeld doen als een cliënt besmet is? Of wat moet je doen als je zelf symptomen hebt die duiden op besmetting? Vragen of opmerkingen over jouw werkzaamheden of de werkzaamheden bij onze cliënten, mag je stellen via 085-4890589 of per mail aan jouw regiomanager.

Laatste update (03-11-2021)

Onderstaande vind je de meest recente informatie m.b.t. het coronavirus. Bij belangrijke veranderingen wordt de informatie z.s.m. bijgewerkt.

Jouw gezondheid

Ik heb symptomen die bij Corona passen, mag ik gaan werken?

 

Neem allereerst direct contact op met je regiomanager.

 

  • Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus kan zich laten testen.
  • Het is van groot belang dat jij je bij klachten direct laat testen. 
  • De test vraag je aan via het telefoonnummer: 0800-1202 of via: coronatest.nl. Houd hiervoor je DigiD code bij de hand.
  • Je regiomanager kijkt samen met jou hoe je in overleg met je cliënten op een alternatieve manier ondersteuning kunt bieden.

 

De meest voorkomende symptomen passend bij COVID-19 zijn: 

 

  • Hoesten en/of
  • Koorts en/of
  • Vermoeidheid en/of
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak. 

 

Wat moet ik doen als de testuitslag bekend is?
Als de uitslag bekend is, neem je contact op met je regiomanager. Wanneer uit de test blijkt dat je geen corona hebt, mag je met milde klachten (in ieder geval geen koorts) weer aan het werk met algemene hygiënemaatregelen (zie onderstaande).

Blijk je besmet met corona, dan volgt er een bron- en contactonderzoek door de GGD. Bel dan ook direct je regiomanager. Die bespreekt met jou wanneer je weer veilig aan het werk kan en of je vanuit thuis eventueel alternatieve diensten kunt verzorgen voor jouw cliënten.

Daarbij benadrukken wij nogmaals dat het hygiëne protocol (zie onderstaande) die meerdere keren aan jullie is medegedeeld momenteel erg belangrijk is.

 

Overleg bij twijfel altijd met jouw regiomanager. Alle regiomanagers zijn volledig op de hoogte van alle ontwikkelingen en kunnen samen met jou per situatie beoordelen wat de juiste oplossing is. 

Hygiënemaatregelen

Welke hygiënemaatregelen moet ik in acht nemen?

Goede persoonlijke hygiëne is in deze situatie het allerbelangrijkste. Hygiënemaatregelen die je zelf kan toepassen zijn:

  1. Was regelmatig je handen met water en zeep.
  2. Houd een papieren zakdoek voor je mond als je niest of hoest, gooi deze daarna weg in de afvalemmer. Was na hoesten of niezen je handen. Een alternatief is om in je elleboog te hoesten of niezen.
  3. Voor het drogen van handen zijn een stuk keukenrol, een schoon papieren handdoekje, warme lucht of een handdoekrol geschikt. Het is belangrijk dat materialen om handen aan te drogen slechts eenmalig gebruikt worden.
  4. Raak zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan.
  5. Maak voorwerpen die je vaak aanraakt, zoals deurklinken en kranen, regelmatig schoon.
  6. Groet elkaar zonder aanraking.
  7. Ventileer waar mogelijk ruimtes.
  8. Volg de speciale maatregelen op die bij de werklocatie gelden

Voor een instructie voor het goed wassen van je handen verwijzen we je graag naar de instructiefilm van het RIVM.

 

Hoe gaan we binnen Zilverzorg om met handen schudden?

Wij hanteren het beleid dat we ‘groeten zonder aanraking’. Hiermee wordt handen schudden en ander direct contact tussen mensen vermeden en het risico op overdracht via de handen aanzienlijk verminderd.

 

Is Zilverzorg verplicht om iets doen?

Ja. Wij moeten medewerkers informeren over symptomen, wijzen op hygiënevoorschriften, hoe te handelen bij klachten en zorgen voor een veilige
werkomgeving.

Onze cliënten

Moeten cliënten melden als ze een (verdenking) van besmetting met het Coronavirus hebben?

Graag, we willen dit weten zodat we onze thuishulpen een veilige werkomgeving kunnen geven. We vragen daarbij om allereerst de huisarts te contacten, maar ons ook op de hoogte te stellen via jouw regiomanager.

 

Mijn cliënt is in een risicogebied geweest, kan ik hier gaan werken?

Hierin volgen wij de richtlijnen van het RIVM. Op het moment dat de huisarts iemand in quarantaine plaats, adviseren wij om niet te gaan werken. Anders mogen de werkzaamheden (met in acht neming van de hygiënemaatregelen) gewoon plaatsvinden. Adviseer een cliënt contact op te nemen met de  huisarts of de lokale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst als hij/zij in een risicogebied is geweest.

 

Een cliënt wil niet dat ik kom, wat kan ik doen?

Neem contact op met jouw regiomanager. Die zal contact opnemen met de cliënt en verdere afspraken met jou en hem/haar maken. Indien jij geen gezondheidsklachten hebt, kun je ingezet worden bij een andere cliënt die we op dat moment geen hulp kunnen bieden.

 

Een cliënt meldt een vermoeden van besmetting bij mij, wat moet ik doen?

Stop met je werkzaamheden, vermijd contact met de cliënt en neem direct contact op met jouw regiomanager voor verdere instructies.

Preventiemiddelen

Gaat Zilverzorg preventiemiddelen uitleveren aan haar medewerkers?

Wij zijn verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Het coronavirus wordt overgedragen door persoonlijk contact. Wij hebben het hygiëne protocol daarom nogmaals onder de aandacht gebracht, tijdens de dienstverlening is er geen persoonlijk contact noodzakelijk. We raden de komende tijd af om cliënten aan te raken en de hygiënemaatregelen goed op te volgen. Het RIVM geeft aan dat beschermingsmiddelen niet nodig zijn zolang jij minstens een afstand van 1,5 meter tot de cliënt kunt bewaren. Meer over PBM kun je hier lezen: https://lci.rivm.nl/covid-19/pbm-beleid-wmo . Jij kunt zelf het beste inschatten of je deze afstand tot de cliënt kunt borgen. Mocht je hier twijfels over hebben, bespreek dit dan met jouw regiomanager. Op deze manier proberen we verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Voor nu zijn preventiemiddelen dus niet noodzakelijk. Mocht dit wijzigen zal Zilverzorg hier op inspelen.

Werkzaamheden

Waarom moet ik nog steeds blijven werken bij mogelijk kwetsbare cliënten?
Wij volgen hierin de aanwijzingen en richtlijnen van de overheid. Die roept ons op om ons werk te blijven doen om het virus onder controle te houden. Het RIVM heeft de thuiszorg als vitaal beroep aangemerkt omdat het zorgen voor een schoon en leefbaar huis, goede hygiëne en zorgen voor kwetsbare personen daaraan bijdraagt.

 

Waar moet ik op letten tijdens mijn werkzaamheden?
Speciaal voor onze medewerkers hebben wij een kleine flyer opgesteld met aandachtspunten. Klik hier om de flyer te downloaden.

Vaccinatie en test/vaccinatiebewijs

Vaccineren

De vaccinatie tegen het coronavirus is vrijwillig. De overheid zorgt voor informatie over het vaccin en
de vaccinatie. Het is aan jou om te bepalen of je een vaccinatie tegen het coronavirus wil halen.
Om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen, verwijzen wij je door naar de website van
Rijksoverheid: www.coronavaccinatie.nl

 

Heb ik een bewijs van vaccinatie of negatieve test nodig tijdens het werken? 

Voor het werken bij cliënten heb je geen bewijs van vaccinatie of negatieve test nodig.